środa, 25 listopada 2015

Cebula



Lubię cebulę. Twarożek z cebulką. I śledziki z cebulką. I wątróbkę z cebulką i jabłuszkiem. I zupę cebulową. 


-źródło zdjęcia: https://pl.wikipedia.org/wiki/Cebula_zwyczajna -

Ale najbardziej lubię cebularze na cieście francuskim.

Przepis jest bajecznie prosty.

Wersja dla ambitnych: robimy ciasto francuskie
Wersja dla leniwych: kupujemy gotowe zamrożone ciasto francuskie

Następnie kroimy w piórka 1 kg. cebuli. Cebulę przesmażamy na oleju – aż się lekko zarumieni. Solimy i pieprzymy do smaku. Dla chętnych można dodać zioła – jakie kto lubi. Np. zioła prowansalskie.

Ciasto kroimy: mogą być koła, trójkąty, kwadraty, prostokąty – całą geometrię można powtórzyć J

Ja lubię ciasto chwilę podpiec. Potem nakładamy na ciasto trochę cebuli i posypujemy serem żółtym. I wkładamy do gorącego piekarnika na kilkanaście minut. I gotowe.

Pychota. I weź tu człowieku schudnij!

A tak przy okazji. Znacie?

Cebula – Wisława Szymborska

Co innego cebula. 
Ona nie ma wnętrzności. 
Jest sobą na wskroś cebulą, 
do stopnia cebuliczności. 
Cebulasta na zewnątrz, 
cebulowa do rdzenia, 
mogłaby wejrzeć w siebie 
cebula bez przerażenia. 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za Wasze komentarze :-)