Lubię cebulę. Twarożek z cebulką. I śledziki z
cebulką. I wątróbkę z cebulką i jabłuszkiem. I zupę cebulową.
-źródło zdjęcia: https://pl.wikipedia.org/wiki/Cebula_zwyczajna - |
Ale najbardziej lubię cebularze na cieście
francuskim.
Przepis jest bajecznie prosty.
Wersja dla ambitnych: robimy ciasto francuskie
Wersja dla leniwych: kupujemy gotowe zamrożone
ciasto francuskie
Następnie kroimy w piórka 1 kg. cebuli. Cebulę
przesmażamy na oleju – aż się lekko zarumieni. Solimy i pieprzymy do smaku. Dla
chętnych można dodać zioła – jakie kto lubi. Np. zioła prowansalskie.
Ciasto kroimy: mogą być koła, trójkąty, kwadraty,
prostokąty – całą geometrię można powtórzyć J
Ja lubię ciasto chwilę podpiec. Potem nakładamy na
ciasto trochę cebuli i posypujemy serem żółtym. I wkładamy do gorącego
piekarnika na kilkanaście minut. I gotowe.
A tak przy okazji. Znacie?
Cebula – Wisława Szymborska
Co innego cebula.
Ona nie ma wnętrzności.
Jest sobą na wskroś cebulą,
do stopnia cebuliczności.
Cebulasta na zewnątrz,
cebulowa do rdzenia,
mogłaby wejrzeć w siebie
cebula bez przerażenia.
Ona nie ma wnętrzności.
Jest sobą na wskroś cebulą,
do stopnia cebuliczności.
Cebulasta na zewnątrz,
cebulowa do rdzenia,
mogłaby wejrzeć w siebie
cebula bez przerażenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za Wasze komentarze :-)